Oranjestichting Zoetermeer

Koningshuis

Hare Majesteit Koningin Máxima opent vrijdagochtend 22 mei 2015  het nieuwe Zorg Onderwijs Centrum van Koninklijke Kentalis in Zoetermeer. Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid, doofblindheid en taalontwikkelingsstoornissen.

Het Centrum in Zoetermeer biedt begeleiding, behandeling, onderwijs en onderzoek voor kinderen, jongeren en volwassenen. Zo huisvest het nieuwe gebouw onder andere speciaal onderwijs met zorgvoorzieningen en specialistische kindzorg. Daarnaast is er ook een Cruyff Court, waar leerlingen van Kentalis en daarbuiten kunnen sporten en spelen.

De opening van het nieuwe gebouw is onderdeel van de viering van het 225-jarig bestaan van Koninklijke Kentalis. Predikant Henri Daniel Guyot startte de eerste school voor dove kinderen in 1790 in Groningen. Koningin Juliana opende in 1981 het toenmalige Christelijk Instituut voor dove jongeren Effatha op dezelfde locatie in Zoetermeer waar nu Kentalis staat. 

Het koningshuis en Zoetermeer

In het dagelijkse leven in Zoetermeer komt men regelmatig verwijzingen naar leden van het Koninklijk Huis tegen. Dit is met name te zien in de tenaamstelling van de christelijke basisscholen. In de wijk Driemanspolder zijn het de straatnamen die de wijk een koninklijke grandeur geven. Het is dan ook niet vreemd dat de oorsprong van de Oranjestichting Zoetermeer in deze wijk ligt.

Met enige regelmaat vereren leden van het Koninklijk Huis Zoetermeer met een bezoek. Koningin Beatrix verrichtte de opening van het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) en de opening van het Bouwhuis. Koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Maxima waren op 15 december 2009 eregasten bij het vijfde Koninkrijksconcert in het Stadstheater van Zoetermeer.

Een overzicht van de basisscholen, middelbare scholen, straatnamen en parken vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis vindt u door op onderstaande links te klikken.

2001: Koningin Beatrix opent het CKC

2006: Prinses Laurentien leest voor op het nationale voorleesontbijt

2006: Koningin Beatrix opent het Bouwhuis

2008: Koningin Beatrix opent de nieuwe huisvesting van de AIVD

2009: Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander en prinses Maxima aanwezig bij Koninkrijksconcert

2012 Prins van Oranje brengt werkbezoek aan AIVD

2012 Prinses Máxima bezoekt de Prinses Amaliaschool

2012: Maxima bezoekt stichting Piëzo