Oranjestichting Zoetermeer

Uitreiking prijzen aan de winnaars ballonnenwedstrijd Koningsdag 2017

Op woensdagmiddag 17 mei heeft de burgemeester van Zoetermeer in de Raadzaal van het Stadhuis de prijzen van de ballonnenwedstrijd Koningsdag 2017 uitgereikt.

De prijswinnaars kwamen samen met familieleden naar het Stadhuis in Zoetermeer. In zijn speech bedankte de burgemeester het bestuur van de Oranjestichting voor de geweldige Koningsdag en de vinders van de kaarten voor het terugsturen. Dit jaar is de verste ballon op 140 km van Zoetermeer gevonden in Hasselt in België. De vinder van deze ballon heeft het kaartje van Amy (4 jaar) teruggestuurd naar het bestuur van de Oranjestichting. Ook de kaarten voor de tweede en derde prijs zijn uit België teruggestuurd. Diverse prijzen zijn door lokale ondernemers ter beschikking gesteld, zoals een ski-arrangement inclusief les door Snowworld. De meeste ballonnen zijn gevonden in Brabant rond Tilburg en ook veel kaarten kwamen uit België. Alle kinderen gingen met een mooie prijs naar huis.  Ook de mensen die de kaarten van de prijswinnaars hebben teruggestuurd krijgen binnenkort een cadeau van de Oranjestichting toegestuurd.

Uitreiking prijzen aan de winnaars ballonnenwedstrijd Koningsdag 2016

Op woensdag 25 mei heeft de burgemeester van Zoetermeer in de Raadzaal van het Stadhuis de prijzen van de ballonnenwedstrijd Koningsdag 2016 uitgereikt.

De prijswinnaars kwamen samen met familieleden naar het Stadhuis in Zoetermeer. In zijn speech bedankte de burgemeester het bestuur van de Oranjestichting voor de geweldige Koningsdag en de vinders van de kaarten voor het terugsturen. Dit jaar is de verste ballon op 193 km van Zoetermeer gevonden in Sambeck in Duitsland. De vinder van deze ballon heeft het kaartje van Natalie (11 jaar) teruggestuurd naar het bestuur van de Oranjestichting. Natalie ontving de eerste prijs, een skiarrangement inclusief les voor twee personen, beschikbaar gesteld door SnowWorld. Ook Utopolis had twee bioscoopkaartjes als prijs beschikbaar gesteld. De meeste ballonnen zijn gevonden in Limburg en Brabant en twee prijzen waren er voor de ballonnen die in Zoetermeer geland waren. Alle kinderen gingen met mooie prijzen naar huis. Ook de mensen die de kaarten van de prijswinnaars hebben teruggestuurd krijgen binnenkort een cadeau van de Oranjestichting toegestuurd.

Nieuwe activiteiten in 2016

Nieuwe activiteiten op Koningsdag 2016 zijn: minitrampolines op het Nicolaasplein, een springtoren en rodeo stier bij Leidsewallen (voor CKC). CKC en partners organiseren in Park Palenstein een gevarieerd muziekprogramma jong talent tot 18 jaar. De reddingsbrigade houden een aantal demonstraties op de Dobbeplas en de aubade vindt dit jaar om 09:00 uur plaats op het Stadhuisplein.

Filmimpressie van Koningsdag

Tijdens Koningsdag is door Peter Aerts een film gemaakt. Deze film treft u onder deze link aan. Met dank aan Peter. Veel kijk plezier.

Foto’s Koningsdag 2015

Tijdens Koningsdag 2015 zijn door diverse fotografen prachtige foto’s gemaakt. Foto’s van Ernst van Erkelens treft u hier aan. De foto’s van Jan Pereboom treft u hier aan.

De sfeer van Koningsdag 2015 in Zoetermeer

Op Koningsdag in Zoetermeer konden de stadbewoners weer genieten van allerlei activiteiten in het stadscentrum. Naast adctiviteiten waren er ook veel kraampjes en kleedjes waar Zoetermeerders hun spullen verkochten. Zoetermeer Actief was aanwezig en geeft een indruk van de sfeer.

Bij het CKC in het Park Palenstein werd door MusicSoulhouse optredens verzorgt door jong talent en ook waren bandjes van het Erasmus college en het Picasso Lyceum aanwezig. Zij speelden covers van popmuziek die recent in de top vijftig stond. Het was niet erg druk, maar dat mocht de pret niet drukken: je kon daardoor goed de bandjes zien. Je kon ook op een Segway rijden als je veertien jaar of ouder was. Dat is een tweewielig wagentje dat je bestuurt door je lichaam te gebruiken. Een Segway kan ongeveer 45 km per uur rijden. Deze waren echter begrensd in de snelheid.

In de Dorpsstraat was het gezellig druk. Er liepen veel mensen langs de kraampjes om de spullen die daar lagen te bekijken en te kopen. Op het Nicolaasplein naast de kerk werden om twee uur oranje ballonnen opgelaten. Door een windvlaag eindigden een aantal ballonnen in de bomen rondom het plein. Gelukkig wist een flink aantal alsnog hun weg tussen de bomen door de lucht in te vinden.

Ook op het Dobbe-eiland werden oranje ballonnen opgelaten. Ze probeerden om zo'n duizend ballonnen tegelijk de lucht in te laten gaan. Dit is waarschijnlijk wel gelukt: de hele lucht was oranje van de ballonnen. Hier bleven gelukkig weinig ballonnen in de bomen hangen, omdat de bomen hier verder weg staan. 

In het Stadshart waren veel kraampjes waar kinderen werden geschminkt, veel kraampjes met speelgoed, kleding, spelletjes, antieke spullen zoals camera's, radio's en boeken. Er waren ook veel kraampjes waar eten gekocht kon worden. Ook de goede doelenmarkt was weer van de partij. Er was voor iedereen wel wat te doen: voor de kinderen was er een springkussen waar zij naar hartenlust konden springen.

De algemene indruk was er een van drukte en gezelligheid. Er was veel te doen, te zien en te beleven op deze Koningsdag. Gelukkig heeft het weer ook meegewerkt, want het koningszonnetje scheen de hele dag.

Door: Maartje Steenhuisen en Martha Pelkman, Zoetermeer Actief

Koningspaar bezoekt Zoetermeer op 21 juni 2013

Zoetermeer warmt zich aan bezoekend koningspaar
Een fantastische en meer dan geslaagde dag voor Zoetermeer. Het bezoek van het koningspaar aan de stad gaat de geschiedenisboeken in als een gedenkwaardig hoogtepunt.

De meewerkende (leisure) organisaties, leerlingen van het Stedelijk College met de iPad-act, musicalster René van Kooten en de bewoners die in groten getale van zich lieten horen waren unaniem lovend over hun ervaring tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima van vrijdag 21 juni.

'Het was een moment waar wij ons als Zoetermeer aan hebben kunnen warmen', aldus een enthousiaste burgemeester Aptroot die deze dag de rol van gastheer op zich mocht nemen.

Duizenden Zoetermeerders op de been
Er stonden duizenden mensen langs de route die koning Willem-Alexander en koningin Máxima volgden, ondanks het feit dat de weergoden niet helemaal meewerkten. Het Koningspaar genoot zichtbaar van het aanbod dat de grote Zoetermeerse leisurebedrijven op de Markt lieten zien. Aan het eind van het bezoek overhandigde burgemeester Aptroot een fotoboek aan koningin Máxima met daarin foto's van het korte maar indrukwekkende bezoek. Burgemeester Aptroot sprak de wens uit dat hij de koning en koningin graag op een andere moment in de stad zou willen uitnodigen, bijvoorbeeld met hun gezin.

Festijn
Dankzij de inzet van alle meewerkende organisaties werd het bezoek een waar stadsfeest voor Zoetermeer. Na het vertrek van het koningspaar bleef het nog lang gezellig op en rond de Markt.

Koninginnedag 2013

Mede dankzij een stralend oranjezonnetje was Koninginnedag 2013 in Zoetermeer wederom een groot succes. Het doel van de Oranjestichting was om een programma aan te bieden dat mensen uit alle leefstijdsgroepen aan zou spreken. Alle activiteiten waren gratis om deze traditionele dag voor iedereen toegankelijk te maken. Veel mensen van alle leeftijden en achtergronden hebben genoten van de activiteiten die de Oranjestichting georganiseerd heeft. De organisatie heeft veel enthousiaste reacties mogen ontvangen.


Een verslag van alle activiteiten:
De vrijmarkt: Locaties voor de vrijmarkt waren dit jaar het Marktplein en de grasvelden langs het Dobbepad Mede dankzij het mooie weer was het animo groot. Om 5.00uur zaten de eerste ouders en kinderen al op een plekje. De grootste toeloop was van 6.00-8.00uur. De gehele dag hebben zowel verkopers als bezoekers zich vermaakt met kleedjesverkoop, muziek maken en andere activiteiten.
Aubade: De aubade is de traditionele opening van Koninginnedag door de burgemeester met het hijsen van de vlag en het zingen van het volkslied. Om 9.00uur startte de aubade voor het stadhuis. Mede doordat de Oranjestichting gezorgd had voor kaartjes met de tekst van het volkslied zongen velen met de burgemeester mee. Muziekvereniging Kunst en Vriendschap en het Oranjekoor verzorgden aansluitend een optreden. Het Oranjekoor is een gelegenheidskoor wat speciaal voor Koninginnedag opgericht is. Het koor telt al 85 leden.
Kinderspelen op het Dobbe-eiland: Speciaal voor de kinderactiviteiten is het Dobbe-eiland ingericht. Het Dobbe-eiland grenst aan het Marktplein en is een natuurlijke brug tussen de activiteiten van de winkelcentra Stadshart en Dorpsstraat. Van 11.00-17.00uur konden de kinderen meedoen aan Oud Hollandse Spelen, het circusspeelplein, het springkasteel en meezeilen in bootjes op de Dobbeplas. Ieder uur was er een optreden van een (levende) poppenkast. Ook was het mogelijk om mee te varen in kano's van scoutingvereniging Pocahontas, geschminckt te worden door scoutingvereniging Impeesa en te kijken naar de demonstraties van de modelvliegtuigen van ZLC. Veel vrijwilligers zijn bezig geweest met het organiseren en het begeleiden van de kinderen. De Oranjestichting heeft vele positieve reacties mogen ontvangen.
Het Oranjekoor en muziekvereniging Kunst en Vriendschap: Het Oranjekoor is een gelegenheidskoor dat ongeveer een maand voor Koninginnedag samen met muziekvereniging Kunst en Vriendschap begint te repeteren. Op de dag zelf zijn er optredens verzorgd tijdens de aubade.
Balonnenwedstrijd: Alweer voor de vierde keer dit jaar konden kinderen die deelnamen aan de kinderspelen en aan de prinsessenmodeshow meedoen aan de ballonnenwedstrijd. Om 12.00 uur werden de deelnemerskaartjes uitgedeeld en na het startsein van burgemeester Aptroot gingen ongeveer 800 ballonnen de lucht in. Een grandioos gezicht!
De Westelijke Dorpsstraat: Ook in dit deel van Zoetermeer waren diverse activiteiten. Aan de Westelijke Dorpsstraat is het Stadsmuseum gelegen dat speciaal voor Koninginnedag de deuren opende. Diverse goede doelen hebben in dit gedeelte van het centrum hun stands neergezet. Verder was het voor de kinderen mogelijk om een ritje op een pony te maken. Voor de kleintjes was er een vertegenwoordiging van de dieren van stadsboerderij ‘het Buitenbeest’ en de schooltuinen NME. Ieder uur was er een poppenkastshow. Het plezier werd verhoogd door een springkussen en ballenbad. Ook was het mogelijk om een ritje in een echte gouden koets te maken. Dit om het koninklijke gevoel van deze dag te verhogen.
Het demonstratiepodium: Aan de Westelijke Dorpsstraat was ook ruimte gerealiseerd voor een podium. Op dit podium werd een goochelact opgevoerd en een prinsessenmodeshow gehouden. De mooiste prinsessen van Zoetermeer kwamen hun outfit showen. Iedereen kreeg een prijs en de mooiste prinsessen werden door burgemeester Aptroot nog eens extra in het zonnetje gezet.
Segways: Nieuw in 2013 was de mogelijkheid om een parcours op een segway af te leggen. Dit was mogelijk aan de Leidswallen ter hoogte van het CKC. Velen zijn de uitdaging aangegaan om het parcours onder begeleiding van scoutingleden af te leggen.
Podium klassiek en soul bij CKC: Het podium klassiek en soul werd verzorgd door cursisten van Musicsoulhouse. De stijlen liepen uiteen van licht klassiek tot pop en soul. Veel mensen hebben genoten van het optreden van deze jonge musici. Ze werden gelokt door de klanken van de muziek en brachten geruime tijd voor het podium door.


Om u een indruk te geven van de organisatie van Koninginnedag: Vanuit de gemeente Zoetermeer zijn 60 professionals ingezet om onder andere handhaving, toezicht en schoonmaak in goede banen te leiden. Voor de overige activiteiten hebben 250 vrijwilligers zich ingezet. De Oranjestichting wil alle vrijwilligers van harte bedanken!
Voor de komende jaren heeft de Oranjestichting als doel steeds meer activiteiten toe te voegen aan Koninginndag zodat Zoetermeer ook op deze dag een bruisende stad is.

Oranjestichting Voert logo Nationaal Comité Inhuldiging

ZOETERMEER - Burgemeester Aptroot van Zoetermeer heeft maandag de vertegenwoordigers van vier organisaties uit Zoetermeer een 'oranje strik' overhandigd: de Oranjestichting, de katholieke basisschool De Elzenhoek, de winkeliersvereniging Dorpsstraat en de Vereniging Promotie Stadshart Zoetermeer.

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft de oranje strik (en officiële logo) in het leven geroepen. Deze geldt als officiële erkenning voor feestelijke activiteiten die in het land worden voorbereid en voor mensen en organisaties die het Comité daarbij steunen. Als een activiteit orgineel is en authentiek komt het in aanmerking voor zo'n erkenning. De afbeelding van het logo ziet u op de homepagina.

Willem-Alexander en Máxima in Zoetermeer

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen naar Zoetermeer. Op de laatste dag van hun kennismakingstocht bezoeken ze vrijdagmiddag 21 juni Zoetermeer. In de ochtend bezoekt het paar Middelburg, Goes en Brouwersdam. In Brouwersdam wordt ook een informele bijeenkomst gehouden. In de middag staat een bezoek aan Brouwersdam, Voorne-Putten/Hellevoetsluis,Zoetermeer en Den Haag op het programma. Ook ontmoeten de Koning en Koningin die middag een vertegenwoordiging van de school die zich op 26 april in die provincie heeft onderscheiden met de meest orginele Koningsspelen.

Koninginnedag wordt Koningsdag

De toekomstige Koning Willem Alexander heeft besloten om Koninginnedag om te zetten in Koningsdag. Koningsdag zal vallen op zijn verjaardag, 27 april. De eerste Koningsdag zal in 2014 gevierd worden. Aangezien de datum valt op een zondag wordt de dag verplaatst naar zaterdag 26 april. Amstelveen en de Rijp zijn de eerste gemeenten die deze dag in 2014 mogen organiseren. Koninginnedag zou dit jaar in deze gemeenten gevierd worden. Gezien de troonsafstand van Beatrix en de inhuldiging van Willem Alexander krijgt deze dag een ander karakter.

Burgemeester Aptroot beschermheer Oranjestichting

Burgemeester Ch.B. Aptroot is beschermheer geworden van de Oranjestchting Zoetermeer. Net als zijn voorganger de heer J.B. Waaijer spreekt het idee van de Oranjestichting om jaarlijks een bruisende Koninginnedag te organiseren met gratis activiteiten voor alle inwoners van Zoetermeer hem zeer aan. Het is in de afgelopen jaren gebleken dat het initiatief veel weerklank vindt in de Zoetermeerse samenleving. Hij hoopt dat deze tendens voortgezet wordt en leidt tot een bezoek van de koninklijke familie aan onze stad.