Programma

Gehele dag

Spelregels vrijmarkt Koningsdag 2019

Er zijn geen kramen of partytenten op de vrijmarkt toegestaan. U mag wel gebruik maken van stoelen en een tafeltje om de spullen op uit te stallen.

De vrijmarkt is alleen toegestaan op de volgende locaties:

  • De parkeerplaatsen en stoepen op het Marktplein
  • Het Marseillepad alleen na de warenmarkt en op de stoep
  • Langs het fiets/voetpad van het Dobbepad (Markt - Vlamingstraat)
  • Vlamingstraat, westelijke Dorpstraat op de stoep en achter de pilonnen
  • Leidsewallen alleen op de stoepen

Op last van de Brandweer moeten alle fietspaden, bruggetjes en straten voor de hulpdiensten toegankelijk blijven. Dus geen kleedjes, tafels, dozen, borden, spullen enzovoort op de fietspaden, straten en bruggetjes zetten.

Geen commerciële verkoop. Handelaren of wat daar op lijkt worden verwijderd!

Iedereen is verplicht de niet verkochte spullen na afloop mee naar huis te nemen of in te leveren bij het milieu eiland op de Markt.

Uw vrijmarktplaats dient schoon achtergelaten te worden. U dient uw afval zelf mee te nemen. Er staan containers op de Markt en in de Dorpsstraat om afval gescheiden aan te bieden. Er wordt gecontroleerd.

Het is verboden de volgende voorwerpen/producten te verkopen:
alcohol, wapens, verdovende middelen, porno en etenswaren. Het is verboden om koffie/thee, fris en overige dranken te verkopen. Onder de vlag van de Oranjestichting zijn verkooppunten ingericht voor eten en drinken. Onder andere met de opbrengst hiervan is de Oranjestichting in staat om hun activiteiten gratis aan te bieden.

Het in werking hebben van geluidsversterkende apparatuur is niet toegestaan.

Er mogen alleen auto’s op de Markt komen, zolang de veiligheid dat toelaat, om de spullen uit te laden en na afloop de overgebleven spullen in te laden. In die tussentijd dient u de auto ergens anders te parkeren. Tijdelijk parkeren of de auto onbeheerd achterlaten op het vrijmarkt terrein is niet toegestaan. Hiervoor zullen parkeerboetes worden uitgeschreven.

Om de veiligheid tijdens de vrijmarkt te garanderen wijst de organisatie u erop dat aanwijzingen van de organisatie, verkeersregelaars, team Handhaving en de politie direct moeten worden opgevolgd.

De organisatie wenst u een zonnige, gezellige en feestelijke Koningsdag toe.

Gratis Ponyritten in de Dorpsstraat

In de Dorpsstraat biedt de Oranjestichting, net als voorgaande jaren, gratis ponyritjes aan. Dit is alleen mogelijk voor kinderen tot 10 jaar. De pony’s lopen hun ritten tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Het Nicolaasplein

De Oranjestichting Zoetermeer denkt op Koningsdag ook aan de allerkleinsten. Op het Nicolaasplein en in de Westelijke Dorpsstraat verzorgt stadsboerderij Het Buitenbeest een kinderdierenfestijn. Geitjes, konijntjes, kuikentjes, alles wat de kleintjes aanspreekt is aanwezig. Ook zijn er leuke activiteiten, zoals schminken, kleuren en grote puzzels leggen ed. georganiseerd door Kern Kinderopvang Zoetermeer. Een kindertheater verzorgd de gehele dag verschillende voorstellingen. Een groot speelpark met luchtkussens en tractors en een treintje verhogen de pret. Knutselen kan bij KitzArt en ballonnenclown Zassie is de gehele dag aanwezig. Alle activiteiten zijn gratis en worden mogelijk gemaakt door de gemeente Zoetermeer, Fonds 1818 en vele vrijwilligers.

Loopt u op deze gezellige dag van de vrijmarkt naar de Dorpsstraat of andersom, vergeet dan niet om even de zijweg naar het Nicolaasplein in te slaan!

Veel gratis kinderattracties op het Dobbe eiland

 Op het Dobbe eiland worden gratis kinderspelen georganiseerd door de Oranjestichting vanaf 11.00 uur tot 16.30 uur. Een loopbriefje voor de spelen is op het eiland in de tent verkrijgbaar. Met dit loopbriefje kun je meedoen aan de verschillende spellen en iets lekkers krijgen.

Voor elke leeftijdsgroep is er op het Dobbe eiland wel iets te doen.
Voorbeelden zijn: springkussen, ballen gooien, eendjes hengelen, klompenrace, vier op een rij en ringen gooien. Door de scoutinggroepen kun je je je laten schminken, zodat je met een feestelijk versierd gezicht rond loopt. Natuurlijk is er ook weer elk uur het optreden bij de levende poppenkast. Op de Dobbeplas geeft de reddingsbrigade diverse demonstraties en kun je meezeilen met ZWV Noord Aa. 

Oranjemarkt Dorpsstraat

In de Dorpsstraat wordt de Oranjemarkt georganiseerd door de winkeliersvereniging Dorpsstraat. De Oranjemarkt vindt plaats van 9:00 tot 17:00 uur. Er staan ruim 80 marktkramen op de Oranjemarkt. De markt bevat een breed scala aan producten waaronder diverse kleding en mode-accessoires, sieraden, schoeisel en andere lederwaren, cosmetica, speelgoed, planten & bloemen, multimedia artikelen en cadeau artikelen. Hiernaast zijn er twee muziekpodia te vinden.

In Park Palenstein muzikale optredens van diverse popbands

Het CKC verzorgd muzikale optredens in het buiten amfitheater tussen 12:00-16:00 uur.
Diverse CKC popbands zullen de mensen enthousiasmeren. Ook zullen enkele docenten van het CKC aan de festiviteit deelnemen in de gelegenheidsband CKC Rocks U.

Wie gaat de uitdaging aan op de in Park Palenstein

Op Park Palenstein (bij het CKC) heeft de Oranjestichting vanaf 11.00 uur voor de oudere jeugd twee geweldige sportieve evenementen klaar staan.

Een Sweeper en Spinning Chairs staan op het grasveld in Park Palenstein.

Wie heeft het beste reactie vermogen en is de 'last man Standing'.

Dit spectaculaire spel kan gespeeld worden door (max.) 8 mensen tegelijk. Ga naar je plateau en blijf daar zo lang mogelijk staan. Dat zou niet zo moeilijk zijn als je geen last zou hebben van 2 draaiende armen die je eraf proberen te zwiepen. Voor de ene arm moet je springen en om de andere te ontwijken moet je bukken. Succes!

Spinning chairs

Een duizelingwekkende spektakelgame. Met een base waarop 2 seats zijn gemonteerd draaien deelnemers in swing. Wanneer spelers het noorden dreigen te verliezen stoppen de seats en start de battle! Probeer als eerste de obstakels te ontwijken en spurt al wankelend naar de bel!

Evenementen

AUBADE, start van Koningsdag 2019

De aubade is traditioneel de start van de Koningsdag. De aubade start om 9.15 uur. Hierbij geeft de burgemeester het startsein door een kleine toespraak en het zingen van het volkslied. Tijdens de aubade speelt de muziekvereniging Kunst en Vriendschap een aantal nummers en zingt het Oranjekoor een programma. Dit gelegenheidskoor bestaat uit koorleden van diverse Zoetermeerse koren. De scoutinggroep Impeesa hijst de nationale vlag en de gemeentevlag . Tijdens de aubade worden aan het publiek briefkaarten uitgedeeld met hierop de twee te zingen coupletten van het volkslied, zodat met de burgemeester kan worden meegezongen. Om 10.15 uur is de aubade afgelopen en startten de activiteiten van Koningsdag.

Het Oranjekoor zal op Koningsdag in een aantal verzorgingshuizen in Zoetermeer een optreden verzorgen.

Wie is het mooiste prinsje of prinsesje van Zoetermeer?

Op Koningsdag kunnen alle prinsen en  prinsessen van Zoetermeer laten zien dat ze echt de allermooiste van Zoetermeer zijn. Op het podium aan de Westelijke Dorpsstraat, tegenover het Stadsmuseum, vindt een modeshow plaats waar alle prinsessen van Zoetermeer aan deel kunnen nemen.

De modeshow start om 13.00 uur.  Aan de prinsen en prinsessen wordt gevraagd om samen met hun hofhouding een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn.

De prinsessen kunnen zich tot en met dinsdag 23 april 2019 aanmelden voor de modeshow via de mail marijke@zo-oranje.nl. Aanmelden kan ook op Koningsdag om 12.30 uur bij de organisatie op het Nicolaasplein.

Een deskundige jury bepaalt wie de mooiste prins of prinses van Zoetermeer is. De drie mooiste prinsen of prinsessen krijgen een prijs, maar niemand gaat met lege handen naar huis.

Dus, prinsen en prinsessen van Zoetermeer, zet je mooiste kroon op en laat op Koningsdag zien dat je de mooiste prins of prinses van Zoetermeer bent!

Op het Dobbe eiland vindt dit jaar voor het eerst een bellenblaasfestijn plaats. Er staat een bellenblaaskanon, een bellenblaasartiest en kinderen ontvangen allemaal hun eigen bellenblaas. De burgemeester lost om 15.00 uur het startschot. Na afloop heeft de burgemeester nog een verrassing. Voor een aantal kinderen is er een prijs.